Geliefd in het paars

Pakweg 15 jaar geleden heb ik van mijn man een grote doos kleurpotloden kado gekregen van een nogal duur merk. Ik begon net met tekenen en de kleurpotloden gebruik ik graag en vaak. Ik heb onlangs twee nieuwe dozen van andere merken aangeschaft (die oude zijn uit de handel). Gewoon deze keer mezelf kado gegeven omdat sommige van die oude potloden stompjes zijn geworden. De paarse potloden zijn echter nog lang niet op, die gebruik ik gewoonweg niet veel. Ik heb echter besloten eens uit mijn comfortzone te stappen en die paarse tinten mee te nemen in het hele ontdekkingsproces van al die nieuwe kleuren van die andere merken. En dat bevalt me eigenlijk prima.

Ketting

Daar kwam bij dat ik van een vriendin voor mijn verjaardag een zelfgemaakte ketting kreeg. Zij had met zorg een ketting voor me gemaakt, bestaande uit ringetjes en stukjes amethist. Een heerlijk organisch gevormd geheel en ze had er zelfs op gelet dat de ketting over mijn hoofd zou passen omdat ik met mijn reumavingers sluitingen niet altijd goed open krijg. Wanneer ik nu die paarse ketting draag voel ik me geliefd. Heel bijzonder dat iemand tijd en zorg steekt in zo’n ketting en dus eigenlijk in mij.

Die vriendin is iemand die scherp observeert en ze stelde dat ze had opgelet wat ik qua kleding droeg en dat paars daar mooi bij zou staan. Gelijk had ze. Ooit heb ik namelijk een uitgebreide kleding-, kleur- en stijlanalyse laten doen. Daar heb ik al jaren plezier van, miskopen doe ik zelden en ik kan soms in één blik de collectie van een winkel bekijken en concluderen dat ik daar niks te zoeken heb. Ik ben een lentetypje qua kleur. En paars zit zeker in mijn kledingkleurenpalet. Maar ik heb pas onlangs mijn eerste paarse truitje gekocht.  

Kwartje

Paarse ketting, paarse kleding, paarse potloden; ik ben er volop mee aan de slag. Kleur doet wat met je. Een kleur kan warm zijn, of zacht, fel, intens, fris, koud, rustgevend, prikkelend: je kunt er allerlei betekenissen en emoties aan vastknopen. Waarom heb ik mijzelf weggehouden van dat paars? En wat is er nu veranderd? Waarom laat ik paars nu binnen? Enig googlen levert ook niet veel op, de meningen over wat paars betekent lopen nogal uiteen. Ach, ik heb geen idee, maar ik sta er open voor, laat het maar gebeuren. Misschien valt ‘t kwartje later wel.

(in gewijzigde vorm ook gepubliceerd in het blad Mandala, najaar 2023)

Terug naar het overzicht van blogs, of terug naar mandala-tekeningen