Stapel Stenen

Ik speel ‘Pokémon Go’ op mijn mobiel. Voor het geval u niet weet hoe het werkt, ik zal het even uitleggen: de hele wereld is voorzien van monsters, de Pokémons, die je alleen via je mobieltje kunt zien en die je kunt vangen met digitale ballen. In uw woonomgeving bevinden zich, naast die loslopende monsters, bovendien centrale plekken die ‘gyms’ worden genoemd. Daar kun je soms speciale Pokémons vangen.

Het voormalige gebouw van het GHZ op de Graaf Florisweg is zo’n ‘gym’. Laatst was daar een bijzonder exemplaar Pokémon opgedoken en er verzamelde zich al snel een groep van pakweg twintig spelers. Je kent elkaar vaak niet maar gedurende korte tijd ben je elkaars strijdmakkers in het spel. Terwijl we op de trappen van de hoofdingang stonden te wachten tot de groep groot genoeg was om de Pokémon aan te kunnen, keken twee stoer uitziende jongens weemoedig naar het gebouw. Ze waren hier beiden geboren, vertelden ze me. En ze vonden het jammer dat de boel er nu zo verwaarloosd uitzag, met dat onkruid overal en de ingegooide ramen.

We hadden naast dat digitale spel ook die weemoed gemeen. Ik ben er bevallen van mijn beide kinderen. Er zit zoveel betekenis aan zo’n ziekenhuisgebouw vast. Kennelijk zelfs voor die baby’s van weleer, die zich die gebeurtenis onmogelijk zelf kunnen herinneren. Na enige tijd kwam een tijdelijke gebruiker van het gebouw voorzichtig de voordeur uit om poolshoogte te nemen van het opstootje. Ik kon alle ongerustheid wegnemen, als middelbare dame tussen het merendeels jonge, donker geklede manvolk. We waren leuke, voor de echte wereld onschuldige, dingen aan het doen. Nadat de Pokémon was verslagen ging iedereen zijns weegs.

Er komen nu appartementen in dat gebouw, de verbouwing gaat komend jaar beginnen. Maar het blijft voor die jongens, voor mij en voor vele anderen toch een heel speciale plek. Zo’n ziekenhuisgebouw is veel meer dan een stapel stenen, er zitten emoties in van heel veel mensen. En zelfs als de functie van die stapel stenen verandert, blijven die emoties er toch aan kleven.

Naar de volgende blog: Bijles.

Deze blog verscheen op de site van het GHZ, 12-12-2017.