Stil

In de gangen in het ziekenhuis is het meestal stil. Niet muisstil. Er klinken stemmen in de verte, de vele automatisch openenden deuren maken een soort zoefgeluid. Er klinken voetstappen, soms tikkende krukken op de grond en er is komend en gaand geluid van rolstoelen, rollators en rollende bedden.

In de wachtkamers word geritseld met tijdschriften of er wordt wat in de verte of op de mobiele telefoon gestaard. Tussen wachtenden onderling wordt weinig gesproken, af en toe is er een kort oppervlakkige contact tussen vreemden. Er wordt wat over het weer gezegd. Over waarvoor je komt gaat het zelden. Als er twee bij elkaar horende mensen in gesprek zijn is dat meestal op fluistertoon.

Lawaai

Er is in het ziekenhuis wel volop lawaai binnen in mijn hoofd. Net zoals, vermoed ik, in de hoofden van de aanwezige mede-patiĆ«nten. We denken druk na over vragen als: Wat is er met me aan de hand? Hoe luidt straks bij de dokter mijn diagnose? Wat moet ik nou zeggen? Of:  Wat moet ik ook alweer vragen? Hoe zou dat onderzoek zo dadelijk gaan? En: Gaat het pijn doen? Ik merk dat, als ik wat te lezen pak van de stapel tijdschriften in de wachtkamer, het een Libelle is. Of zo’n roddelblad over BNers. Een tijdschriftartikel met inhoud is in het ziekenhuis, terwijl ik in de wachtkamer op mijn beurt wacht, niet aan mij besteed. Ik kijk voornamelijk plaatjes. Ik heb al genoeg in en aan mijn hoofd. Daar past geen informatie over een anders wel interessant onderwerp meer bij. Ik ben blij met de heersende stilte.

Het geluid in het ziekenhuis bevindt zich vooral daar waar door het personeel wordt gewerkt. Door hen wordt wel op goed hoorbare toon gesproken, aan de balie, als je je meldt voor je afspraak. Of in de kamers waar ze werken met luidruchtige apparaten. Maar daar wordt dan ook niet vooral gedacht en intern afgevraagd. Daar wordt gehandeld. Daar past lawaai bij. Daar worden de stille vragen uit de wachtkamers hopelijk mee beantwoord.

Naar de volgende blog: Stapel stenen.

De originele blog is te vinden op de site van het GHZ, 22-11-2017.