Yvonne stelt zich voor

Als kind van 10 werd ik een vaste klant van ‘het ziekenhuis’. Ik kreeg jeugdreuma en reageerde slecht op de weinige medicatie die daarvoor in de jaren 70 van de vorige eeuw voorhanden was. Jarenlang was ik in een ziekenhuis in Nijmegen onder behandeling: regelmatige controles, bloedafnames, af en toe een röntgenfoto en incidenteel een operatie.

Na een opleiding en een huwelijk ging ik werken in Leiden en verhuisde mijn ziekenhuisdossier naar de reumatoloog in ‘het ziekenhuis’ aldaar. En 21 jaar geleden kwam ik na een verhuizing naar Gouda terecht in het Groene Hart Ziekenhuis. Dit keer was er wat leukers aan de hand, ik was zwanger. Vanwege mijn reuma werd ik goed in de gaten gehouden bij de afdeling gynaecologie en ik beviel er zonder problemen van mijn eerste zoon. Mijn reumadossier verhuisde naar de reumapoli in het GHZ en ik ben daar nu steeds onder behandeling, met controles, bloedafnames, af en toe een röntgenfoto en incidenteel een operatie. Een knievervangende operatie bijvoorbeeld, bij de afdeling orthopedie van het GHZ. Ik ben, kortom, een ervaren ziekenhuisbezoeker.

Van oud naar nieuw

Het ene ziekenhuis is niet het andere zo is mijn ervaring en ook de tijd brengt veranderingen. Het ziekenhuis in Nijmegen in de jaren 70 was oud, er stond een hele grote houten olifant in de centrale hal en ik herinner me vooral de kale onderaardse gangen waar ik als klein meisje met bed en al door naar de fysio werd gebracht. Het ziekenhuis in Leiden in de jaren negentig was vooral blauwbruinig, met rechte hoeken en zichtbare buizen in de plafonds en ik had daar elke 3 jaar een andere behandelend arts-in-opleiding. Het GHZ nu is nieuw, wit met groen, heeft een giraf als mascotte en ik ben sinds mijn komst bij dezelfde reumatoloog onder behandeling.

Daarnaast ben ik schrijver. Al jaren schrijf ik een column in een landelijk blad over reuma en ik mag met dit schrijven een start maken met een maandelijkse blog over het GHZ. Ik wil u daarin graag wat meer dit ziekenhuis in meenemen. Ik nodig u uit met mij mee te gaan.

Naar de volgende blog: Stil.

Deze blog is gepubliceerd op de site van het GHZ, 12-10-2017